DSM Logga

Kurser under festivalen 2009

”Kurserna” nedan hålls lördagen den 7 mars kl 10.00 – 12.00.
Kostnad: 20 kr / person. Lämnas direkt till kursledaren.

Visstugan

Leds av Rikard Eriksson från Växjö. Här lär vi oss Folkvisor och låter dem flöda genom våra gemensamma strupar av hjärtans lust. Kanske kan det formas sång i stämmor i ett eller annat fall.

Om visstugeledaren: Rikard sjunger folkmusik i många olika sammanhang; från kyrkor och caféer till äldreboenden och simhallen i Växjö(!). Han har gått "Viskursen för folklig sång" på Malungs folkhögskola.

Durspelskurs

Leds av Conny Axelsson Durspelskurs för durspelare (G/C-spel). Conny Axelsson lär ut några låtar och efter ett par timmars spelträning kanske det låter riktigt bra.

Polskedans

Två fötter och tre taktdelar. Kom med på en utflykt till polskans förtrollade värld. Gunnel Asplunds dragspel och Kjell Hagbergs nyckelharpa bjuder på tretakten. Bebs Reybekiel och Hans Schöberg lotsar bland användbara steg och tag.

Om spelmän och dansförmedlare: Gunnel Asplund och Kjell Hagberg har spelat folkmusik ihop på nyckelharpa och dragspel sedan 1970-talet. De spelar gärna till dans, både gammeldans och polskor.

Bebs Reybekiel och Hans Schöberg är folkmusikälskare och hängivna polskedansare. De uppvisningsdansar och förmedlar polskor och annan folklig dans. Båda har ägnat sig åt uppdansning för polskmärke och har stort silver, dansarnas motsvarighet till riksspelman.

Rullstråksstuga

Leds av Bo Karlsson Hälsingesonen Bo Karlsson presenterar lättillgänglig fiolteknik på hälsingelåtar i sin rullstråksstuga. Vi kommer även att klura ut hur man ”tillverkar” 2:a-stämmor