DSM Logga

Kurser under festivalen

”Kurserna” nedan hålls lördagen den 6 mars kl 10.00 – 12.00. Kostnad: 20 kr / person. Lämnas direkt till kursledaren.

Visstugan

Leds av Rickard Eriksson från Växjö
Här lär vi oss Folkvisor och låter dem flöda genom våra gemensamma strupar av hjärtans lust. Kanske kan det formas sång i stämmor i ett eller annat fall.
Om visstugeledaren:
Rikard sjunger folkmusik i många olika sammanhang; från kyrkor och caféer till äldreboenden och simhallen i Växjö(!). Han har gått” Viskursen för folklig sång" på Malungs folkhögskola.

Durspelskurs
Förädla din spelteknik tillsammans med Riksspelmannen och durspelaren Björn Ek

Hur ska det låta? Ja, det är en fråga som många spelmän- och kvinnor har funderat över.
Att få ut det bästa ur en låt kan variera; vem som spelar, när man spelar, eller för vem man spelar.
Naturligtvis har spelskickligheten stor betydelse, men alla kan utvecklas och bli bättre.
Riksspelmannen och durspelaren Björn Ek har som sin specialitet att lotsa vidare med spelteknik och andra detaljer med vars hjälp spelandet kan utvecklas till allas glädje.

I kursen som Björn leder använder han durspel (G/C) som instrument. Även spelmän med andra instrument kan delta då musikens labyrinter är generella oavsett instrument.
Kursen kanske startar redan fredag kväll för att få ut det mesta möjliga av kursen.
Info Björn Ek tel. 0142-340 06

Polskedans

Två fötter och tre taktdelar. Kom med på en utflykt till polskans förtrollade värld. Gunnel Asplunds dragspel och Kjell Hagbergs nyckelharpa bjuder på tretakten. Bebs Reybekiel och Hans Schöberg lotsar bland användbara steg och tag.

Om spelmän och dansförmedlare: Gunnel Asplund och Kjell Hagberg har spelat folkmusik ihop på nyckelharpa och dragspel sedan 1970-talet. De spelar gärna till dans, både gammeldans och polskor.

Bebs Reybekiel och Hans Schöberg är folkmusikälskare och hängivna polskedansare. De uppvisningsdansar och förmedlar polskor och annan folklig dans. Båda har ägnat sig åt uppdansning för polskmärke och har stort silver, dansarnas motsvarighet till riksspelman.

Rullstråksstuga

Leds av Bo Karlsson Hälsingesonen Bo Karlsson presenterar lättillgänglig fiolteknik på hälsingelåtar i sin rullstråksstuga. Vi kommer även att klura ut hur man ”tillverkar” 2:a-stämmor

Några rullstråkslåtar som övningsmaterial finns under fliken ”Rullstråkekurs 2010” Där ligger både noter (pdf) och ljudfiler (mp3)

Om Bo Karlsson : Bo är född och uppvuxen i Bjuråker ,Hälsingland (Rullstråkland) och har komponerat ett otal låtar som rönt priser i olika sammanhang (fint traditionsmedvetna polskor, stämningsfulla gånglåtar och publikens pris etc.). Han har bl.a arbetat som fiollärare i 20 år och har till årets upplaga av rullstråksstugan valt att komponera några "enkla" rullstråkslåtar, där man kombinerar spelglädje, tradition, teknik och där man kan använda andrastämsteorier praktiskt.
Dessutom får man möjlighet att framföra dessa på stora scenen på lördag eftermiddag, (se separat spellista) tillsammans med en "Kompgrupp" samt ett helt gäng till melodiinstrument.
Det blir varning för ÖS alltså!!